Το Twitter δημιουργήθηκε ως μια κοινωνική πλατφόρμα μικρο-blogging.

Κοινωνική γιατί σου επιτρέπει να έρθεις σε επαφή και να αλληλεπιδράσεις με άλλα μέλη του, που μπορεί να έχετε κάτι κοινό.

Μικρο-blogging γιατί μπορείς να γράψεις την κατάστασή σου μέσα σε 140 χαρακτήρες και χωρίς εικόνες ή άλλα media. Έτσι γίνετε πολύ πιο εύκολο να γράψεις κάτι, από το να ετοιμάσεις ένα blog post για το wordpress ή το blogger.

Στην πορεία το Twitter έγινε και άλλα πράγματα, όπως μέρος προώθησης ιδεών, προϊόντων και νέων και φυσικά εξελίχθηκε σε μια πλατφόρμα asynchronous Chat, όπου η συζήτηση μπορεί να εξελιχθεί σε μεγαλύτερη διάρκεια, αλλά και με περισσότερα άτομα απ” ότι ένα κλασικό Chat.

Η προώθηση των νέων γίνετε σε κλάσματα δευτερολέπτου από την δημοσιογραφία των πολιτών. Πρώτα στο Twitter μπήκαν φωτογραφίες από την προσθαλάσσωση του αεροπλάνου στην Νέα Υόρκη. Διαβάστε σχετικά εδώ: Το αεροπλάνο έπεσε δίπλα στο Twitter. Στα δικά μας μεγάλη κινητικότητα υπήρξε με τα γεγονότα του Δεκεμβρίου όπου και το Twitter είχε πάρει φωτιά (σχετικά).

Προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών γίνετε με διάφορους τρόπους. Η σειρά Mad Men έφτιαξε twitter λογαριασμούς για τους πρωταγωνιστές. Το ίδιο έκανε και η σειρά The Big Bang Theory. Πολλά ελληνικά μαγαζιά, blogs, forums, ειδησεογραφικά sites (όπως το apn.gr) έχουν ανοίξει λογαριασμό.

Προώθηση ιδεών και πολιτικών απόψεων όπως ο Barack Obama στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές των Η.Π.Α., αλλά και πολλοί Έλληνες πολιτικοί και άτομα με πολιτική άποψη, που δε τους αναφέρω εδώ για ευνόητους λόγους, αλλά δεν είναι δύσκολο να τους βρείτε.

Και φτάνοντας κάποιες φορές στα άκρα γράφονται τραγούδια για το twitter και κάνοντας προτάσεις γάμου μέσω αυτού.

Λίγα βασικά tips για όσους ξεκινάνε τώρα.
– Tweet λέμε το κείμενο που βάλαμε εμείς ή κάποιος άλλος στο twitter.
– Twitters είναι όλοι όσοι χρησιμοποιούν το twitter.
– Followers είναι όσοι μας ακολουθούν (διαβάζουν τα μηνύματα που γράφουμε)
– Following είναι όσοι ακολουθούμε εμείς (διαβάζουμε στην κεντρική μας σελίδα αυτά που γράφουν)
– Για να απαντήσουμε σε κάποιον βάζουμε το @ μπροστά από το username του ή πατάμε στο βελάκι δίπλα στο tweet του.
– Βάζουμε #θέμα όταν θέλουμε να πούμε κάτι για ένα συγκεκριμένο θέμα. (περισσότερα για το # εδώ)
– Πρώτα βάζουμε μερικά updates δικά μας, και μετά ακολουθάμε άλλους. Έτσι θα μας ακολουθήσουν κι αυτοί ευκολότερα . Θα καταλάβουν ότι δεν είμαστε απλά ένα bot .
– Αν κάνουμε προώθηση προϊόντων ή υπηρεσιών πρέπει πρώτα να αποφασίσουμε αν θα ακολουθήσουμε κάποιους ή όχι. Αν αποφασίσουμε να ακολουθούμε θα πρέπει να το κάνουμε για όλους όσους μας προσθέτουν.
– Αν είμαστε εταιρεία ή υπηρεσία θα πρέπει να ξέρουμε ότι το twitter έχει αλληλεπίδραση. Θα πρέπει να τσεκάρουμε συχνά για απαντήσεις ή προσωπικά μηνύματα προς εμάς και να απαντάμε.
– Αν είναι προσωπικός ακολουθούμε όσους αντέχουμε να διαβάζουμε.